مراجع صالح برای تقدیم دادخواست تجدیدنظر
در امور کیفری درخواست زمانی است که تجدیدنظر از ضرر و زیان باشد.
بر اساس ماده 244 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 339 قانون آیین دادرسی مدنی درخواست کننده تجدیدنظر باید دادخواست خود را در مهلت تعیین شده به دفتر صادرکننده رأی یا دفتر شعبه اول دادگاه تجدیدنظر یا به دفتر بازداشتگاهی که در آنجا بازداشت است تسلیم نماید.
تاریخ تسلیم که توسط هر یک از مراجع ذکر شده بر روی کلیه برگهای دادخواست یا درخواست تجدیدنظر ثبت شده است، تاریخ تجدیدنظرخواهی محسوب میشود. دادخواست تجدیدنظر باید دارای همان شرایط دادخواست در مرحله بدوی و نخستین باشد.
تصمیمات دادگاه تجدیدنظر
1- طبق ماده 358 قانون آیین دادرسی مدنی هرگاه دادگاه تجدیدنظر ادعای تجدیدنظرخواه را موجه تشخیص دهد، رأی دادگاه نخستین را نقض و باطل کرده و رأی مقتضی صادر مینماید، در غیر این صورت با رد درخواست و تأیید رأی، پرونده را به دادگاه نخستین اعاده (بازگرداندن) خواهد کرد.
2- بر اساس ماده 358 همین قانون، دادگاه تجدیدنظر در صورتی که قرار مورد شکایت را مطابق با موازین قانونی تشخیص دهد آن را تأیید و در غیر این صورت با رد درخواست و تأیید رأی، پرونده را به دادگاه بدوی و نخستین اعاده خواهد کرد.
* نکته: چنانچه دادگاه تجدیدنظر، رأی دادگاه بدوی را نقض و باطل نماید ولی اظهارنظر ننماید تخلف انتظامی محسوب میشود.
3- بازگرداندن پرونده به دادگاه بدوی به علت نقص دادخواست یا عدم ابلاغ رأی دادگاه بدوی به اصحاب دعوا (خواهان و خوانده)
4- صدور قرار رد دعوای نخستین، به علت عدم رفع نقص دادخواست دهنده نخستین در مهلت تعیین شده و یا مشخص نبودن سمت دادخواست دهندهی نخستین
5- صدور قرار عدم صلاحیت
6- قرار رد دادخواست تجدیدنظر
7- قرار رد دعوای تجدیدنظرخواه چنانچه سمت تجدیدنظرخواه مشخص نباشد.
8- صدور قرار عدم استماع و نپذیرفتن دعوای تجدیدنظر، چنانچه رأی تجدیدنظر خواسته، به هر علتی قابل تجدیدنظر یا قابل استماع و پذیرفتن نباشد.
9- اختیار دادگاه تجدیدنظر در تشخیص قرار یا حکم بودن رأی بدوی و نخستین: دادگاه تجدیدنظر نسبت به دادگاه بدوی دادگاه عالی محسوب میشود و حق دادگاه تجدیدنظر در فسخ و ابطال آرای دادگاههای بعدی و نیز ملاک ماده 403 قانون آیین دادرسی مدنی مفید این معناست که دادگاه تجدیدنظر در تشخیص رأی تجدیدنظر خواسته اختیار مطلق دارد.
10- طبق ماده 352 همین قانون فسخ و ابطال رأی بدوی که ممکن است به علت عدم صلاحیت دادگاه بدوی باشد. یا به علت مخالفت قرار قاطع دعوا با موازین قانونی باشد.
11- عدم استماع و نپذیرفتن ادعای جدید در مرحلهی تجدیدنظر
وکیل دادگاه انقلاب ، وکیل تجدیدنظر